ΦΥΣΙΚΗ


Καλώς ήρθατε στον κόσμο των φυσικών φαινομένων!

 

Είμαστε συνηθισμένοι να ονομάζουμε Φυσικά Φαινόμενα όλα αυτά τα εντυπωσιακά θεάματα που μας προσφέρει η φύση, όπως οι αστραπές, οι καταιγίδες, οι κυκλώνες, το ουράνιο τόξο, το Πολικό Σέλας, η έκλειψη του ήλιου, οι ηφαιστειακές εκρήξεις.

Στη φετινή τάξη μέσα απο πειράματα και ενδιαφέρουσες θεωρίες, θα εξετάσουμε πιο συγκεκριμένα Φυσικά Φαινόμενα όπως ειναι η εξάτμιση και ο βρασμός, θα μάθουμε περισσότερα για το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και για το πώς μεταφέρερεται ο ήχος και το φως. Το παρακάτω βίντεο σας δίνει μια γεύση. Καλώς ορίσατε στο μαγικό κόσμο της ανακάλυψης!ΥΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ
Τι είναι ύλη; Ποιές είναι οι ιδιότητές της; Η ύλη ομαδοποιείται σύμφωνα με τις ιδιότητές της π.χ. την κατάστασή της. Η ύλη στη γη βρίσκεται σε τρεις καταστάσεις - υγρή, στερεά και αέρια. 
                                              ΟΓΚΟΣ


 ΜΑΖΑΠΡΟΣΟΧΗ! Η μάζα και το βάρος ενός υλικού σώματος μοιάζουν, χωρίς όμως να είναι το ίδιο. Το βάρος ενός σώματος εξαρτάται από το υψόμετρο μιας περιοχής. Όσο αυξάνεται το ύψος ενός σώματος από την επιφάνεια της Γης, τόσο ελαττώνεται το βάρος του. Ένας άνθρωπος έχει διαφορετικό βάρος πάνω στη Γη και διαφορετικό σε έναν άλλο πλανήτη, μακριά από τη Γη.


Κάνε κλικ στην εικόνα για να υπολογίσεις το βάρος σου σε άλλους πλανήτες
  

Και σε περίπτωση που οι παραπάνω δραστηριότητες και παρουσιάσεις δε λύσουν όλες τι απορίες σου, το παρακάτω βίντεο θα το κάνει...!!!Η ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ

 
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τι είναι η ενέργεια;

Γιατί κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε κάτι λέμε ότι χρειαζόμαστε ενέργεια;

Η ενέργεια βρίσκεται παντού στη φύση από τότε που δημιουργήθηκε ο πλανήτης μας. Η ενέργεια εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους:
  • με τη ζέστη και το φως του ήλιου, τη δύναμη του νερού ή του αέρα...
Μπορούμε όμως να τη μετασχηματίσουμε! Όταν τη χρησιμοποιούμε δεν χάνεται, απλώς αλλάζει μορφή...και όνομα!


Επισκέψου Το Σχολείο της ΕνέργειαςΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

 

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ

Αν μάθουμε να χρησιμοποιούμε λιγότερη ενέργεια, θα βοηθήσουμε το περιβάλλον αλλά θα κάνουμε και οικονομία. Κάνε κλικ για να δεις πως.
Οι πηγές ενέργειας μπορεί να είναι ανανεώσιμες ή μη ανανεώσιμες. Ανανεώσιμη πηγή είναι αυτή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά. Μη ανανεώσιμη είναι εκείνη η πηγή ενέργειας που δεν μπορεί να αποθηκευτεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Κάνε κλικ στην εικόνα για να πάρεις χρήσιμες πληροφορίες και να εξασκήσεις τις γνώσεις σου. Τοποθέτησε τις πηγές ενέργειας στο σωστό πεδίο ανάλογα με το αν είναι ανανεώσιμες, μη ανανεώσιμες ή δεν εξαντλούνται ποτέ (inexhaustible). Κάνε κλικ στην εικόνα για να παίξεις...
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΟΡΦΗ

 

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
  
Το πεπτικό σύστημα διασπά τις τροφές σε μικρότερα συστατικά, τους δίνει τη δυνατότητα να  απορροφηθούν από τα κύτταρα του σώματος και αποβάλλει τα περιττά συστατικά που απομένουν. Δες παρακάτω τα μέρη του πεπτικού συστήματος και τις λειτουργίες που εκτελεί το καθένα.

Για τη σωστή ανάπτυξη και την καλή υγεία, είναι σημαντικό ο ανθρώπινος οργανισμός να εφοδιάζεται με ποικιλία συστατικών και την αναγκαία ενέργεια. Κάνε κλικ στη διπλανή εικόνα για ν' ανακαλύψεις περισσότερα για την υγιεινή διατροφή.
Ο πρώτος σταθμός της τροφής πριν φτάσει στα όργανα που βοηθούν στην πέψη είναι το στόμα. Κάνε κλικ στην διπλανή εικόνα για να μάθεις για τη χρησιμότητα των δοντιών και την υγιηνή τους.


Αν δε χόρτασες ακόμα, ακολουθούν δύο πολύ υγιεινά βιντεάκια για το ταξίδι της τροφής. Καλή όρεξη!!

                                                 ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

Η θερμοκρασία είναι μια έννοια που μας βοηθά να περιγράψουμε πόσο θερμό ή ψυχρό είναι ένα σώμα.  Όπως όλες οι αλλαγές γύρω μας, έτσι και η αλλαγή της θερμοκρασίας οφείλεται στην ενέργεια. Μία από τις μορφές ενέργειας είναι η θερμική ενέργειαΌσο περισσότερη θερμική ενέργεια έχει ένα σώμα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η θερμοκρασία του. 

Την ενέργεια, όταν ρέει από ένα σώμα προς ένα άλλο λόγω διαφορετικής θερμοκρασίας, την ονομάζουμε θερμότητα

Η θερμότητα ρέει πάντοτε από τα σώματα με υψηλότερη θερμοκρασία προς τα
σώματα με χαμηλότερη θερμοκρασία.

Στο παρακάτω βίντεο της εκπαιδευτικής τηλεόρασης μια ομάδα παιδιών επισκέπτεται το εργαστήριο φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μας εξηγεί για τις έννοιες της θερμότητας και της θερμοκρασίας.
Στη φύση υπάρχουν τρεις βασικές καταστάσεις της ύλης, η στερεή, η υγρή και η αέρια. Οι καταστάσεις αυτές σχετίζονται με τη θερμοκρασία των σωμάτων.Σε χαμηλή θερμοκρασία η φυσική κατάσταση της ύλης είναι συνήθως η στερεή, αλλά, καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, η ύλη μπορεί να αλλάζει κατάσταση και γίνεται υγρή ή αέριαΗ αλλαγή της κατάστασης από τη στερεή στην υγρή ονομάζεται τήξη και αντίστροφα, η αλλαγή της κατάστασης από την υγρή στη στερεή ονομάζεται πήξη.
Το παρακάτω βίντεο θα σε διαφωτίσει...
Κάνε κλικ στην παρακάτω σελίδα για να πλοηγηθείς στο ψηφιακό υλικό με θέμα την τήξη και την πήξη. "Πάτα" πάνω στις κατηγορίες που βρίσκονται στην κορυφή  της σελίδας.Ώρα για εξάσκηση! Κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να πειραματιστείς με το φαινόμενο της τήξης και της πήξης. ΣΥΣΤΟΛΗ - ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΝ

ΣΥΣΤΟΛΗ - ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΥΓΡΩΝΣΥΣΤΟΛΗ - ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΑΕΡΙΩΝΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Πριν συζητήσουμε για τον ηλεκτρισμό πρέπει να καταλάβουμε τι είναι τα μόρια και τι τα άτομα. Απο τι αποτελούνται και τι ρόλο παίζουν στον ηλεκτρισμό. Δείτε το παρακάτω βίντεο...


Τώρα λοιπόν μπορούμε να εξετάσουμε το φαινόμενο του στατικού ηλεκτρισμού.


Το παρακάτω βίντεο σας εξηγεί πώς δημιουργείται ο στατικός ηλεκτρισμός


Πότε ανάβει το λαμπάκι; Δείτε στο παρακάτω βίντεο την επίδειξη του πειράματος του σχολικού βιβλίου.


Δείτε ακόμη μια παρουσίαση στα αγγλικά...


Ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας...